Thursday, September 03, 2009

4 του Αυγούστου

...Γυρίζεις το κλειδί, ανοίγεις την πόρτα, βγάζεις τα παπούτσια, πατάς με γυμνά πόδια σε πλακάκια που δεν έχει δει το φως του ήλιου -ή μάλλον εσύ δεν το είδες να τα βλέπει. Βάζεις κρύο νερό σ' ένα ποτήρι κι ενώ γεμίζει, πιάνεις τον ιδρώτα στο μέτωπό σου, σκονισμένα τα μαλλιά και το δέρμα σου, θυμάσαι εκείνον τον στίχο "μ' ένα ξυστρί καθάρισέ με απ' τη μοράβια". Καμιά φορά νομίζεις πως θα ξυπνήσεις απ' αυτό το όνειρο, πάλι ιδρωμένος θα 'σαι, θα κοιτάξεις δίπλα σου, εκείνη θα κοιμάται ήσυχη, μα ποιος ξέρει σε ποιο όνειρο κι αυτή να ταξιδεύει;, θα προσπαθεί κάτι να σου πει, μα δεν θα μπορεί να κουνήσει τα χείλη της, εδώ το 'χει, αν δεν ήταν όνειρο απλά δεν θα την άκουγες, θα ξεροκαταπιείς σ' ένα στεγνό στόμα, θα την αγκαλιάσεις σφιχτά, θα κλείσεις τα μάτια, όταν ξυπνήσεις θα είναι ένα άλλο όνειρο.

5 Comments:

Blogger Caesar said...

«Όμως, ακόμα δεν μπόρεσα να καταλάβω
γιατί δεν πραγματοποιούνται τα ανθρώπινα όνειρα.»
[Τ.Λ.]

5:46 PM  
Blogger Ioulita said...

Caesar, δεν είναι μόνο ότι μου αρέσουν οι ποιητικές απαντήσεις, είναι ότι μου αρέσει να ταξιδεύω ψάχνοντας ποιος είπε και τι και πότε. Είναι σαν να μου δίνεις μια αφορμή, μια λέξη, ένα κάτι, και να μου λες "ψάξε, κάτι καλό θα βρεις".
Το 'χω ένα θέμα με τα όνειρα, κυρίως με το τι είναι και τι δεν είναι όνειρο ή μη-όνειρο. Αλλά λίγο με απασχολεί στο τέλος η απάντηση... Με νοιάζει να ονειρεύομαι!...

5:57 PM  
Blogger Caesar said...

Η διαρκής αναζήτηση είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα από κάποια απάντηση:)

Όσο για τα όνειρα, έχω κρατήσει κάτι από ένα βιβλίο της Αλκ. Παπαδάκη:

«Να ονειρεύεσαι, μού 'λεγε ένας φίλος που μ' αγαπούσε και με ήξερε καλά.
Τα όνειρα, συνήθως προδίδουν.Παραπλανούν. Καμιά φορά και σκοτώνουν.
Όμως, Δε γίνεται να ζεις χωρίς να ονειρεύεσαι. Δεν έχει νόημα. Δεν έχει ουσία. Να ονειρεύεσαι! Κοίτα μόνο νά 'χεις σταμπάρει καλά της έξοδο κινδύνου από τα όνειρά σου. Τότε σώζεσαι.Και ποια είναι η έξοδος κινδύνου; Τίποτα δεν είναι στη ζωή το παν!
Έχει και παρακάτω… Έχει κι άλλο…Προχώρα, λοιπόν, ξεκόλλα!
Αυτή είναι η έξοδος κινδύνου!»

9:11 PM  
Blogger τέλσον said...

waking life...

1:01 AM  
Blogger Ioulita said...

Caesar: δεν ήξερα ότι το είπε η Παπαδάκη αυτό. Το 'χω κάπου γραμμένο εδώ και χρόνια. Με κρατά όταν το διαβάζω και το διαβάζω όταν το χρειάζομαι. Προσέχω (θαρρώ).

τέλσον: μικρέ μου, κατάλαβες.

9:28 AM  

Post a Comment

<< Home