Friday, August 28, 2009

Ξανά-μανα

Ναι, πάλι μαζί σου τα 'χω βάλει, είσαι υλικό για έμπνευση, άκου το, κι ας μην περνάει καν απ' το μυαλό σου ότι μπορεί να μιλάω -πόσο μάλλον να γράφω-για σένα. Για σένα που, ενώ ήρθες τόσο κοντά με τον θάνατο, αυτός πέρασε αφήνοντας πληγές στο σώμα σου, χωρίς να προσθέσει τίποτα στην άποψή σου για τη ζωή. Ζωσμένη την ποδιά σου, φροντίζεις να ικανοποιείς τους γευστικούς κάλυκες συνδαιτημόνων πρωί, μεσημέρι, βράδυ, πάντα συμπορευόμενη με τα θέλω των άλλων και ποτέ με τα δικά σου. Αναρωτιέσαι αν λείπει αλάτι ή πιπέρι, μα λείπει κάτι άλλο που δεν μετριέται και ίσως και να μην ονομάζεται, απλά υπάρχει και το γραπώνεις, κάτι σαν την πρώτη αχτίνα του ήλιου το ξημέρωμα ή την τελευταία πριν τη δύση. Ξέρεις να δείχνεις τον σωστό τρόπο να σιδερώνει κανείς παντελόνια με τσάκιση, τον σωστό τρόπο να επιλέγει κανείς έπιπλα ή ρούχα ή δρομολόγια, τον σωστό τρόπο να ανατρέφει κανείς παιδιά, τον σωστό τρόπο να εκτελεί κανείς μια συνταγή ή να ζει... Ξέρεις να μετράς σωστά τον χρόνο, μα αν θυμόσουν τη μέρα που πίστεψες πως για σένα ο χρόνος τελείωσε, θα πετούσες ρολόγια, "πρέπει" και "μην" στον κάλαθο των αχρήστων. Και έζησες, σου δόθηκε η ευκαιρία να μετανιώσεις, να αλλάξεις, να χαμογελάς πιο πολύ, κι εσύ φρόντισες να την κάνεις άλλη μια συνταγή απλής επιβίωσης, κι ούτε μία φορά είπες "έζησα, να κοιτάς να ζεις, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Να ζεις συμφιλιωμένη με αυτό που είσαι, με ανθρώπους συμφιλιωμένους με αυτό που είσαι" (δεν σου μίλησα για καμιά βαριά φιλοσοφία).

Αν ήμουν εσύ, θα μου φιλούσα τα χέρια, θα σταματούσα στην άκρη του δρόμου και, αν κάπνιζα, θα άναβα τσιγάρο, τουλάχιστον θα με κοιτούσα στα μάτια... Μα και να το σκέφτηκες, δεν το έκανες, όπως εγώ δεν σου λέω ποτέ πως σ' αγαπάω, κι ας το ξέρω.

Τα 'χω βάλει μαζί σου, όχι χωρίς αφορμές.

Μα τελικά κάποιοι άνθρωποι πάντα θα ψάχνουν -και θα βρίσκουν- έναν λόγο για να είναι δυστυχισμένοι.

8 Comments:

Blogger Caesar said...

Φαίνεται πως ο καθένας μας έχει κι ένα λόγο για να είναι περισσότερο ή λιγότερο ευτυχισμένος, αλλά πόσο μπορεί να παρέμβει κάποιος για να τροποποιήσει τους όρους της ζωής του έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί;)
Kαλημέρα!

9:40 AM  
Blogger Ioulita said...

Καλημέρα Caesar! Νομίζω πολλά μπορούμε να κάνουμε με τη δύναμη του μυαλού, ακόμα κι αν αυτό είναι προδιατεθειμένο να σκέφτεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μα θέλει να δοκιμάσεις να βγεις από τη συνήθεια την εύκολη, τη βολική, αυτήν που πάντα επιβεβαιώνει αυτό που θες να πιστέψεις.
Και φυσικά δεν υποστηρίζω ότι η ευτυχία ή η δυστυχία μπορεί ή πρέπει να είναι ή να μην είναι μόνιμη κατάσταση, αλλά αρνούμαι να μου τις επιβάλλουν, τόσο τη μία όσο και την άλλη.

11:39 AM  
Blogger Caesar said...

Όχι, η επιβολή ποτέ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, μόνο με ελεύθερη βούληση κι επιλογή.

Μου θύμισες κάπως & τις σκέψεις του Ν. Καζαντζάκη: "O νους βολεύεται, έχει υπομονή, του αρέσει να παίζει' μα η καρδιά αγριεύει, δεν καταδέχεται αυτή να παίζει, πλαντάει & χιμάει να ξεσκίσει το δίχτυ της ανάγκης"

1:44 PM  
Blogger b|a|s|n\i/a said...

η δυστυχία και η ευτυχία μοιάζουν πλέον έννοιες τόσο υποκειμενικές που ξεχνάμε το απλό. την αντικειμενικότητα ενός χαμόγελου αληθινού. ο κάθε άνθρωπος σαν θέλει πραγματικά θα ευτυχήσει. ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει να αποκτήσει την (ψευδ)αίσθηση αυτή.
καλησπέρα σου!

2:28 PM  
Blogger Ioulita said...

Ναι, b|a|s|n\i/a, σε διάβασα σήμερα στις λευκές σελίδες,κι εκεί κόλλησα κι εγώ, στο χαμόγελο, ίσως γιατί είναι αυτό που μπορώ να δώσω αληθινό σε λίγους, είναι ο τρόπος μου για να ξεχωρίζω ποιους αγαπώ και να τρομάζω τους υπόλοιπους. Και το ανάποδο, όταν μου το χαρίζουν. Αυτό και τα μάτια...

2:42 PM  
Blogger Ioulita said...

Caesar: ο νους κι η καρδιά... Στο τέλος πάντα "κάνω του κεφαλιού μου", μα μήπως αυτό είναι της καρδιάς;...

2:44 PM  
Blogger ολα θα πανε καλα... said...

εγώ τον τίτλο τον διάβαζα "ξανά-μάνα" αντί για ξανά μανά - είχα τους λόγους μου φαίνεται...
:)
Φοβόμαστε να βγούμε από το καβούκι μας,από αυτό που για χρόνια το έχουμε για πανοπλία,φοβόμαστε να εκτεθούμε,φοβόμαστε κάθε αλλαγή.

7:25 PM  
Blogger Ioulita said...

Πονηρή όλα-θα-πάνε-καλά!
You have to let go of what you are afraid to lose. Τότε ελευθερώνεσαι από τις πανοπλίες και τις άμυνές σου...

7:32 PM  

Post a Comment

<< Home